Tuotanto

KYLVÖ

Tilan oma viljelypinta-ala on siementuotannossa. Kynnetyt pellot muokataan keväällä. Suorakylvön ja siementuotannon yhdistäminen on koettu liian haasteelliseksi. Tilaltamme löytyy maalajeja savesta hiekkaan ja multaan.

Loimaan alueen lisäksi viljelyksiä on Laitilassa, joten saamme uusista lajikkeista monipuolista kokemusta erilaisissa olosuhteissa. On todella mielenkiintoista päästä viljelemään uutuuslajikkeita ensimmäisten joukossa. Hankkimiamme viljelykokemuksia jaamme mielellämme asiakkaille.

KASVINSUOJELU JA VILJELYTARKASTUKSET

Laadukkaan siemenen tuottaminen vaatii panostusta kasvinsuojeluun. Elinvoimaista siementä saadaan vain terveestä, puhtaasta ja pystyssä olevasta kasvustosta. Peltoja tarkkaillaan koko kasvukauden ajan ja tarvittaessa siemenkasvustoista kitketään muut viljalajit kuten mahdolliset edellisvuoden esikasvit pois. Näissä töissä perheen neljästä pojasta on paljon apua. Lisäksi Eviran valtuuttamat viljelystarkastajat tekevät siementuotantopelloilla loppukesästä vielä virallisen tarkastuksen.

KORJUU

Laadukkaan, hyvin itävän siemenen puinti vaatii malttia. Korjuussa niin kuin kaikissa muissakin työvaiheissa on erittäin tärkeää koneiden huolellinen puhdistus.

SIEMENEN KUNNOSTUS

Siemenviljan käsittely aloitetaan jo puintiaikana ja sitä jatketaan koko talven. Viralliset näytteenottajat ottavat kunnostetuista eristä näytteet, jotka tutkitaan Eviran kasvintarkastuslaitoksella. Nämä tutkimustulokset ilmenevät säkkiin kiinnitetystä vakuustodistuksesta.

Talven aikana laaditaan myös viljelysuunnitelmat tulevalle vuodelle. Esikasvisäännöt ja lajikeryhmät tuovat oman haasteensa suunnitteluun, asiakastarpeiden ennustamisen lisäksi. Asiakkaiden kanssa kartoitetaan heille sopivimpia, hinnaltaan kilpailukykyisiä lajikkeita.

Alan luonteeseen kuuluu, että kevättä kohden tahti kiihtyy. Teemme tiivistä yhteistyötä muiden Tilasiemenketjun pakkaamoiden kanssa. Aina ei uutuuslajikkeita riitä kaikille, mutta onneksi lajikevalikoimamme on runsas ja voimme tarjota tilalle hyviä vaihtoehtoja. Lähialueen viljelijät noutavat usein siemenensä itse ja myös ammattiautoilijat kuljettavat siemeniä suoraan asiakkaille.

Vuoden kierto tuo työhön mielekästä vaihtelua. Ajatustenvaihto muiden viljelijöiden ja pakkaajien kanssa on antoisaa. Järjestötoiminnan ja lasten harrastusten tukemisen lisäksi lataamme akkuja mökillä.